„100 žena – 100 minijatura“

Etno mreža i Privredna banka Beograd najavili treću po redu, tradicionalnu izložbu minijatura, koja će biti održana od 16. do 30. novembra

Beograd, 24. oktobar 2012. – Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u svečanoj sali Privredne banke Beograd, najavljena je treća po redu, tradicionalna izložba rukotvorina “100 žena – 100 minijatura”. Treću godinu zaredom udruženje Etno mreža prikazaće, ovog puta u Etnografskom muzeju u Beogradu, majstorske veštine žena iz cele Srbije u izradi minijaturnih varijanti tradicionalnih rukotvorina. U saradnji sa Privrednom bankom Beograd, koja je partner ovogodišnje izložbe, od 16. do 30. novembra biće predstavljeni najuspešniji radovi, prema izboru stručnog žirija.

- Ove godine konkurs je, po prvi put, bio otvoren za sve autorke rukotvorina, bez obzira na članstvo u Etno mreži, pa je i interesovanje bilo veliko, a zadatak žirija pri selekciji znatno teži. Etno mreža na ovaj način nastavlja da se bori za očuvanje tradicije, ali i da pruža priliku ženama – autorkama rukotvorina, da svoj hobi pretvore u izvor prihoda za sebe i svoje porodice. Verujemo da će institucije i privreda prepoznati značaj ove inicijative i da će podržati aktivnosti koje doprinose i kreiranju lepše slike o Srbiji, kao i razvoju i unapređenju turističkih potencijala – rekla je Iva Radić, menadžer Izvršne kancelarije Etno mreže.

Priznanja koje dodeljuje Etno mreža (u pet kategorija/tehnika), kao i nagrade koje je obezbedila Privredna banka Beograd, biće značajan podsticaj autorkama da nastave sa razvojem svojih veština. Ovo je još jedan korak u pravcu očuvanja tradicije, ali i doprinos zapošljavanju i samozapošljavanju žena.

- Četiri decenije uspešnog poslovanja Privredna banka Beograd ove godine obeležava ulaganjem u društveno odgovorne projekte, pre svega podrškom socijalnom preduzetništvu kroz projekte: “Soul inclusive”, “Šah u škole”, “Izbor uspešnog mladog preduzetnika Beograda” i izložbe rukotvorina “100 žena – 100 minijatura”. Cilj ovih projekat