Tkačka kolonija u Staparu

IV tkačka kolonija u Staparu, čiji su ovogodišnji pokrovitelji Pokrajinska vlada, Grad Sombor, udruženje Etno mreža i NALED, održana je od 24.-27.septembra u Domu kulture u Staparu. Kolonija se organizuje sa ciljem očuvanja kulturnog nasleđa Vojvodine i revitalizacije autentičnih lokalnih brendova poput bezdanskog damasta, somborskog sira, listare, lemeškog kulena i drugih proizvoda sa oznakom porekla. Kolonije u Staparu i na Staroj planini su tradicionalne manifestacije pokrenute u saradnji gradova Sombor i Pirot i uz podršku ambasada Australije i SAD, u cilju očuvanja kulturnog nasleđa, tradicionalnih tehnika i podrške zapošljavanju žena koje izrađuju rukotvorine. Tkačke kolonije nude jedinstvene mogućnosti za razvoj veština, usavršavanje, razmenu znanja i afirmaciju za sve proizvođače i zanatska udruženja koja se posvećeno bave tkanjem. Dodatno, kolonije nastoje da animiraju lokalnu zajednicu, republičke institucije, medije i međunarodne partnere da se aktivno uklјuče u promociju i očuvanje tradicionalnog ćilimarstva.

Koloniju su posetili potpredsednica Vlade Srbije i predsedavajuća Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, pokrajinski premijer Igor Mirović, predsednik skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, ambasadori Mađarske, Indije i Egipta, visoki zvaničnici ambasada Hrvatske i SAD, kao i brojni zvaničnici, mediji i diplomate. Kolonija je okupila dame iz 14 gradova, vrsne tkalje iz zanatskih zadruga i udruženja širom Srbije koje imaju priliku da u koloniji unaprede svoje veštine i steknu nova znanja za dalji rad. Na ovogodišnjoj koloniji, izrađivale su motive sa staparskog ćilima koji je prepoznatljiv po vencima ruža i drugog cveća.

Deo inicijative za očuvanje ćilimarstva jeste i rad sa decom i mladima zbog čega je u okviru IV tkačke kolonije organizovan likovni konkurs za decu predškolskog i školskog uzrasta u slikanju motiva sa staparskog ćilima. Potpredsednica Vlade Srbije i pokrajinski premijer uručili su simbolične nagrade mališanima čiji su radovi ocenjeni kao najbolji.

tkacka-kolinija-u-staparu-2.jpg
tkacka-kolinija-u-staparu-3.jpg
tkacka-kolinija-u-staparu-4.jpg
tkacka-kolinija-u-staparu-5.jpg
tkacka-kolinija-u-staparu-6.jpg
tkacka-kolinija-u-staparu.jpg