Rukotvorinama do posla

Povod za izložbu „Rukotvorinama do posla“ je program obuka za tržište rada i radne prakse koji sprovodi Etno mreža uz podršku Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) radi podizanja veština u tradicionalnim tehnikama izrade rukotvorina i to ručnog tkanja, izrade čipke i veza, odnosno zlatoveza. Program obuke je obuhvatio 110 lica sa evidencije NSZ iz Beograda i još osam gradova i opština u Srbiji (Kraljevo, Bor, Novi Pazar, Kragujevac, Prokuplje, Niš, Subotica, Leskovac) sa ciljem podizanja sposobnosti i upošljivosti žena i mladih kao polaznika obuka. Program se sprovodi u saradnji sa gradovima koji obezbeđuju prostor za sprovođenje obuke i radne prakse, a partner na području Beograda je opština Savski venac čija predsednica vodi Savet za rodnu ravnopravnost grada Beograda koji podržava i promoviše programe za društvenu i ekonomsku afirmaciju žena.

Na području grada Beograda je sprovedena obuka za 18nezaposlenih žena, od kojih za 9 polaznica u tehnici veza i zlatoveza, odnosno 9 polaznica obuke ručnog tkanja, a na izložbi je prikazan programa poslovnih poklona i suvenira Etno mreže koje su polaznice učile da izrade tokom obuke. Kroz obuku i radno osposobljavanje, polaznice dobijaju šansu da u kontinuitetu ostvaruju prihode kroz otvaranje zanatske radnje ili angažovanje u zanatskim udruženjima na lokalu i kvalifikuju se za uključivanje u inicijativu „1000 žena“ i druge razvojne programe, u saradnji s Etno mrežom i NALED-om.

Na izložbi je upućen poziv državnim institucijama i privredi da odgovorno kupuju i kao novogodišnje poklone za svoje poslovne partnere izaberu rukotvorine iz programa Etno mreže.

rukotvorinama-do-posla-2.jpg
rukotvorinama-do-posla-2 (1).jpg
rukotvorinama-do-posla-3.jpg
rukotvorinama-do-posla-4.jpg
rukotvorinama-do-posla-5.jpg
rukotvorinama-do-posla-1.jpg