Poseta diplomata 5. tkačkoj koloniji u Staparu

U Domu kulture u Staparu svečano je otvorena peta tkačka kolonija, čiji je cilj očuvanje kulturnog nasleđa AP Vojvodine i revitalizacija autentičnih lokalnih brendova, poput staparskog ćilima.

Tkačku koloniju obišli su NJ.E. Tomas Šib, ambasador Republike Nemačke u Beogradu, i NJ.E. Kun Adam, ambasador Kraljevine Belgije sa suprugama, generalni konzul Republike Hrvatske u Republici Srbiji Velimir Pleša, ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović, predsednica Etno mreže i direktorka NALED-a Violeta Jovanović i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

„Naš cilj je bio čuvanje kulturnog nasleđa Grada Sombora. Tradicija staparskog ćilima jeste tradicija Srpskog naroda u jednoj multietničkoj i multinacionalnoj sredini kakav je Grad Sombor koji broji preko 20 nacionalnih zajednica. Na ovoj petoj tkačkoj koloniji možemo da sumiramo rezultate i kažemo da smo ova tri cilja ostvarili, ali smo ih u međuvremenu i unapredili” rekla je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.
„Od prošlogodišnje kolonije beležimo pomake i u petak je u zgradi Banovine u Novom Sadu otvoren vojvođanski salon sa postavkom stilizovanih rukotvorina i autentičnih motiva koji oplemenjuju salu za sastanke sa zvaničnicima i koje predsednik Mirović poklanja u protokolarnim susretima sa diplomatama. Danas obeležavamo mali jubilej jer se 5.put okupljamo u Staparu vođeni zajedničkim ciljem da očuvamo kulturno nasleđe naše zemlje i oživimo autentične brendove koji nas čine ponosnim pred svetom, a pre svega staparski ćilim kao autohtoni element vojvođanskog podneblja i identiteta” rekla je Jovanović.
„Mi nemamo ni naftu, ni zlato, a nemamo ni more. Mi nemamo drugog izbora već da se okrenemo našoj domaćoj hrani i svojim tradicionalnim vrednostima. Upravo jedna od stvari koje su u tom spektru je i staparski ćilim i zbog toga je jako važna ova vaša manifestacija. Ja bih se zahvalio svim ženama koje rade na ovim razbojima i koje se vraćaju nekim vrednostima koje smo dugi niz godina potiskivali. Mogu samo da obećam da će Ministarstvo poljoprivrede podržati ovakve korake” istakao je ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović.

Tomas Šib, ambasador Nemačke u Beogradu se zahvalio NALLED-u na pozivu da budu pokrovitelji jedne ovakve manifestacije s obzirom da i u Nemačkoj izrada rukotvorina ima dugu tradiciju.

„Mi izuzetno cenimo ovaj posao jer znamo koliko truda i vremena treba da se utroši da bi nastali ovakvi divni predmeti, u ovom slučaju staparski ćilim. Znamo da i u Nemačkoj, ali i u Srbiji veoma mali broj ljudi se bave ovim poslom, a uglavnom su to žene kojima je to dodatni prihod. Obilazeći ovu koloniju moram priznati da sam impresioniran radovima tj. ćilimima nastalim na ovoj koloniji” rekao je NJ.E. Tomas Šib, ambasador Nemačke u Beogradu.

Kolonije u Staparu i na Staroj planini deo su programa koji organizuju Etno mreža i NALED, u saradnji s gradovima Sombor i Pirot, uz podršku ambasada SAD i Nemačke koja je ove godine i pokrovitelj, s ciljem očuvanja kulturnog nasleđa, tradicionalnih zanatskih znanja i veština, ali i kao deo podrške zapošljavanju žena koje izrađuju rukotvorine.

U sklopu posete Staparu, Gradonačelnica Sombora je u Županiji ugostila predstavnike diplomatskog kora gde im je predstavljena jedna od najvećih slika rađena u tehnici ulje na platnu Bitka kod Sente, nakon čega su obišli kuću u kojoj je živeo i stvarao somborski slikar Sava Stojkov.

poseta-diplomata-V-tkackoj-koloniji-u-staparu-2.jpg
poseta-diplomata-V-tkackoj-koloniji-u-staparu-7.jpg
poseta-diplomata-V-tkackoj-koloniji-u-staparu-3.jpg
poseta-diplomata-V-tkackoj-koloniji-u-staparu-9.jpg
poseta-diplomata-V-tkackoj-koloniji-u-staparu-10.jpg
poseta-diplomata-V-tkackoj-koloniji-u-staparu-11.jpg
poseta-diplomata-V-tkackoj-koloniji-u-staparu-12.jpg
poseta-diplomata-V-tkackoj-koloniji-u-staparu-13.jpg
poseta-diplomata-V-tkackoj-koloniji-u-staparu-15.jpg
poseta-diplomata-V-tkackoj-koloniji-u-staparu-16.jpg
poseta-diplomata-V-tkackoj-koloniji-u-staparu-17.jpg
poseta-diplomata-V-tkackoj-koloniji-u-staparu-18.jpg
poseta-diplomata-V-tkackoj-koloniji-u-staparu-19.jpg
poseta-diplomata-V-tkackoj-koloniji-u-staparu-20.jpg
poseta-diplomata-V-tkackoj-koloniji-u-staparu.jpg