Seminar grnčarije u Češljevoj Bari

U okviru projekta „Licenciranje standarda za poslove u ruralnim područjima“, kojeg finansira nemačka organizacija za internacionalnu saradnju – GIZ, Etno mreža organizovala je jednodnevni edukativni seminar grnčarije, 24. jula u Češljevoj bari.

Seminaru su prisustvovale članice Etno mreže –Umetničko zanatska zadruga „Jefimija“ iz Velikog Gradišta, udruženje „Misija Kreativa“ iz Kladova i zadruga „Zanart“ iz Negotina, koje su uključene u projekat.

Živa Pavlović,grnčar iz Češljeve bare,ovaj zanat je u izvornom obliku preuzeo od svoga dede. Učesnicama seminara demonstrirao je način mešanja gline, kao i tehnike izrade raznih proizvoda – čaša, testija, bardaka, sisaka, đuveča, poklopaca, okarina, velikih vaza. Rastvorom glina različitih boja prikazan je i starinski način dekorisanja ovih upotrebnih predmeta. Po završetku seminara,učesnice su izrazile veliko zadovoljstvo, i složile se da će širenjem znanja, kao i proizvodnjom upotrebnih predmeta od gline, sačuvati ovu staru tehniku od zaborava.

smrtovnice Osmrtnice