U duhu srpske tradicije

U nastavku izložbe Tradicionalne rukotvorine kao poslovni poklon\' Etno mreža je organizovala druženje s privredom u Turističkoj organizaciji Srbije, u petak, 4. februara sa početkom u 14 časova.

\'Sećate li se ćilima, tradicionalnog peškira, čipki, miljea, krparica, prostirki, kecelja, prsluka i košulja sa vezom i zlatovezom? Mogu li oni i danas da se izrađuju starim, tradicionalnim tehnikama? Imaju li rukotvorine svoje mesto u modernom domu i savremenom poslovnom prostoru? Mogu li biti deo savremne garderobe? Mogu li se spojiti tradicionalno i moderno? Da li je turistička ponuda potpuna bez dobrih rukotvorina? Može li vezeni peškir, tkani obeleživač za knjige, pustovana prostirka za fotelju, ručno pleteni šal da budu poslovni poklon, umesto viskija, upaljača ili hemijske olovke? Mogu li žene da izatkaju torbu za laptop? I na kraju: može li izrada rukotvorina biti stalni izvor prihoda?\'

Tokom neformalnog druženja, Etno mreža je odabranom postavkom odgovorila na navedena pitanja a gosti su se upoznali s tradicionalnim tehnikama i saznali šta je pisalo u povelji cara Dušana manastiru Hilandaru, kakve su rukavice pleli muškarci u jugoistočnoj Srbiji i saznali značenja srpskog peškira.

Etno mreža podstiče kupovinu tradicionalnih rukotvorina kao poslovnih poklona kao načina da se očuva tradicija, pokrenu nerazvijene seoske sredine, da mlade i nezaposlene žene, najranjiviji deo radno sposobne populacije, pronađu svoje mesto u turističkoj privredi Srbije, oživi zanatska delatnost, jer time napori Etno mreže u samozapošljavanju žena dobijaju potvrdu i podsticaj.

Domaćin izložbe je bio državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Goran Petković, koji je pozvao okupljene privrednike da koriste rukotvorine Etno mreže kao poslovne poklone, a druženje je nastavljeno uz koktel i etno jazz u izvedbi Ljubiše Stojanovića Luisa.

smrtovnice