Promocija javnih radova

Etno-mreža je u petak, 25.juna organizovala promociju povodom početka projekta Javnih radova 2010. godine koji se realizuju u saradnji sa Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i NALED-om.

Promocija je održana u Hotelu In na Novom Beogradu u prisustvu državnog sekretara za regionalni razvoj u ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, g. Dragijane Radonjić-Petrović, direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, g. Dejana Jovanovića, kao i predstavnika lokalnih samouprava i proizvođača iz 23 opštine širom Srbije. Skupu su prisustvovali i odabrani donatori i predstavnici međunarodnih organizacija koji podržavaju aktivnosti usmerene ka zapošljavanju žena i mladih u ruralnim područjima.

Ovim projektom angažovano je 100 žena iz 23 lokalne samouprave širom Srbije koje će biti zaposlene na 6 meseci. Osnovni cilj projekta pored zapošljavanja je i promocija i očuvanje kulturnog nasleđa Srbije. Proizvedene rukotvorine utemeljene su na vekovnoj tradiciji krajeva iz kojih žene proizvođači dolaze a tradicionalni proizvodi su osavremenjeni kroz moderan dizajn i adekvatno upakovani uz odgovarajuće certifikate.

Državna sekretarka Radonjić-Petrović uručila je ugovore o javnim radovima za 100 proizvođača rukotvorina koji će u okviru projekta etno mreže biti angažovani u 23 opštine u Srbiji. Radonjić-Petrović je prilikom uručenja ugovora rekla da će tom projektu vrednom 20 miliona dinara tokom narednih 6 meseci biti angažovano 100 žena, dodavši da je \'ovo samo jedna od mera za zapošljavanje. Milijardu i 800 hiljada dinara je izdvojeno za kroz program Prve šanse i znamo da je dosta mladih zaista dobilo prvu šansu i započelo svoj poslovni vek posredstvom te mere koju je naše ministarstvo sprovelo. A ono što je takođe vrlo bitno u ovom projektu, jeste ne samo zapošljavanje, već zapošljavanje žena u ruralnim područjima uz aktivno očuvanje našeg kulturnog nasleđa\'.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović je rekao da ć