Odabrane najbolje minijature

Данас је у простору Народне скупштине Србије организовано жирирање минијатура, које ће бити награђене у оквиру овогодишње, 5. по реду изожбе „100 жена – 100 минијатура“, која је реализована уз институционалну сарадњу Етно мреже са Народном скупштином, уз подршку НАЛЕД-а и одговорних компанија чланица – ЦРХ, Еуробанк и Телеком Србија.

Стручни жири је био у следећем саставу:

1. Леонора Векић, доцент на Факултету примењених уметности у Београду,
2. Софија Арсић, струшни сарадник Етно мреже,
3. Саша Срећковић, етнолог и музејски саветник Етнографског музеја у Београду,
4. Владимир Маринковић, испред Народне скупштине Србије,
5. Златко Цветковић, доцент на Факултету примењених уметности у Београду.

Жири је имао изузетно тежак задатак да од укупно 95 селектованих минијатура, које су ауторско дело жена из свих крајева Србије и Хрватске, одабере најбоље у 5 категорија, које ће ове године бити награђене.

У категорији вез/златовез најбоње је оцењен рад Славице Васовић из Сомбора. У категорији ткање такође је најбоље оцењен рад Славице Васовић из Сомбора. Најбоље оцењени рад у техници пустовање и керамика је рад Верице Авлијаш из Београда, док је најбоље оцењени рад у техници чипка/хеклање рад Марине Трифуновић из Панчева. Најбољи млади аутор изложбе је Слободан Митровић из Беле Паланке.

Свечана додела награда одржава се у петак 12. маја у холу Народне скупштине Србије. За све најбоље оцењене ауторе обезбеђене су вредне новчане награде кроз спонзорство друштвено одговорих компанија, које су препознале значај ове иницијативе (ЦРХ, Еуробанк и Телеком Србија). Изложба ће бити отворена до петка 19. маја.

smrtovnice Osmrtnice