Diplomate u poseti koloniji u Staparu

Uspešnom saradnjom Sombora i Pirota i uz podršku nacionalnog strukovnog udruženja Etno mreža i ambasade Australije, za samo dve godine revitalizovana je izrada staparskog ćilima.

Staparski ćilim, čuvena tradicionalna rukotvorina iz zapadne Bačke dobila je i zasluženo mesto na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i postala neizostavni deo protokola pokrajinske i republičke vlade i Narodne skupštine kao diplomatski poklon.

U završnici druge tkačke kolonije u Staparu, učesnike su obišli ambasadorka Australije Džulija Fini, ambasadori Švajcarske i Holandije Filip Ge i Henk van den Dol sa suprugama, kao i supruga ambasadora SAD Nevenka Furjan-Skat I Biađo Karano, Predsednik udruženja \\\'Slow food\\\'. Domaćin zvanicama bila je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović u saradnji s Etno mrežom i NALED-om, a uz direktnu podršku mesne zajednice Stapar koju vodi Ljiljana Đurišić.

- Tkačke kolonije prilika su za nezaposlene žene da usavrše veštine izrade rukotvorina i tako obezbede prihod za svoju porodicu. Na ovaj način možemo da osiguramo zaposlenje za više hilјada žena iz cele Srbije i da autohtoni proizvodi budu generator novih turističkih sadržaja. Razvijene zemlјe prepoznaju značaj ove delatnosti i zato ambasade rado pružaju podršku ovakvim aktivnostima – izjavila je ambasadorka Australije, pokrovitelj Etno mreže.

Izrada rukotvorina predstavlјa drugi najvećih izvor prihoda polјoprivrednih gazdinstava u EU. Da bi se Srbija primakla tom rezultatu neophodno je da autentične proizvode sa oznakom geografskog porekla učinimo dostupnim strancima i turistima kroz otvaranje etno galerija u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici i regionalnim centrima.

Ambasadori i drugi brojni gosti kolonije obišli su fijakerima Stapare i posetili crkvu Uspenja presvete Bogorodice u centru mesta. Potom su obišli koloniju gde su razgovarali sa učesnicama i imali prilike da se oprobaju u tkanju i da se posluže listarom, lokalni specijalitet od kora, oraha i suvog grožđa. Ambasad