Tkačka kolonija na Staroj planini

21.-23.6.

Danas je završena druga tkačka kolonija na kojoj je petnaestak vrsnih tkalja iz svih krajeva Srbije u veličanstvenom ambijentu Stare planine, izrađivalo motive sa pirotskog ćilima, jedne od najlepših tradicionalnih rukotvorina. Tkačku koloniju organizovali su gradovi Sombor i Pirot u okviru sporazuma o saradnji iz 2014. koji je zaključen na inicijativu NALED-a, Etno mreže i Ambasade Australije.

Želja dva grada jeste da sačuvaju i osavremene tehnike izrade staparskog i pirotskog ćilima, zainteresuju mlade za stare zanate i pre svega obezbede podršku ženama koje proizvode tradicionalne rukotvorine kako bi od svog rada obezbedile sebi trajno zaposlenje i stabilan izbor prihoda.

Čelnici ovih gradova su uz pomoć Etno mreže, kao nacionalne strukovne asocijacije koja se bavi očuvanjem tradicije, definisali i sproveli niz zajedničkih aktivnosti kojima podstiču razmenu znanja u oblasti ćilimarstva – seminari, specijalizovane radionice, tematske izložbe i promotivne manifestacije, kao i studije i poslove na zaštiti ćilima kao važnog elementa našeg kulturnog nasleđa. Dogovoreno je da se u budžetima ovih gradova opredele rodno osetljive stavke iz kojih će se u kontinuitetu finansirati programi za podršku rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena. Tako je saradnja Pirota i Sombora već dala konkretne rezultate i postavila model na koji druge sredine mogu da se ugledaju ako žele da se povežu sa sebi srodnim zajednicama i time podstaknu međusobni razvoj.

Tkačku koloniju posetili su gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, ambasadorka Australije Džulija Fini, predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, kao i predstavnici grada Sombora i kulturnog odeljenja ambasade SAD. Tom prilikom dodeljeno je priznanje za najbolji tkani komad s motivima sa ćilima Ani Ilić Panjković, a gosti su zajedno posetili neke od najvećih znamenitosti Stare planine.

Sombor i Pirot će raditi na otvaranju gradskih etno galerija za promociju i plasman ruko