Javni čas u Vukovaru

Danas je u Vukovaru održan javni čas koji se realizuje u sklopu projekta „Ćirilica moje pismo“ koji sprovodi Etno mreža u partnerstvu s Kulturno umetničkim društvom „Sloga“ iz Vukovara, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova, Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Javni čas su otvorile Bojana Patković, predsednica KUD-a „Sloga“ i projektni menadžer Etno mreže, Iva Radić koje su prisutnima predstavile aktivnosti i ciljeve projekta. Projekat „Ćirilica moje pismo“ namenjen je ženama i mladima iz Srbije i Hrvatske. Projekat ima za cilj očuvanje kulturnog identiteta Srba u regionu kroz predavanja na temu porekla i značenja ćiriličnog pisma i praktične radionice u tradicionalnim tehnikama veza i pustovanja. Nakon realizovanih radionica, učesnici projekta će imati priliku da pripreme eksponate sa motivom ćirilice i učestvuju kao izlagači u petoj žiriranoj izložbi minijatura pod nazivom „100 žena-100 minijatura“ koju Etno mreža organizuje sa ciljem izgradnje veština u tradicionalnim tehnikama (vez i zlatovez, tkanje, pletenje, pustovanje, keramika, necanje).

Stručna saradnica Etno mreže Dušanka Botunjac je kroz primere iz Miroslavljevog jevanđelja dočarala lepotu ćirilice i praktičnim primerima iz dosadašnjeg rada našeg udruženja (azbuke u tehnici zlatoveza, pustovane lopte s apliciranim ćiriličnim slovom, obeleživači stranica u tehnici veza s ćiriličnim motivima...) učesnicima javnog časa predstavila upotrebu našeg pisma u tehnikama starih zanata.

Branko Stanković, novinar RTS-a i autor emisije „Kvadratura Kruga“ iz svog ugla je predstavio načine očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Kroz isečke iz kultne emisije čiji je autor i iznošenjem interesantnih istorijskih činjenica, Stanković je iz jednog sasvim novog ugla učesnicima predstavio ovu temu.

Tokom aprila u Vukovaru će se održati praktične radionice u tehnikama veza i pustovanja-ručnog valjanja vune u sklopu kojih će učesnici imati priliku da izrade prve rukotvorine s motivima ćiriličnog pisma.