Prva tkačka kolonija u Staparu

24.-26.09.2015.

U periodu od 24.do 26.septembra održana je prva tkačka kolonija u Staparu koja je realizovana s ciljem promocije i očuvanja staparskog ćilimarstva u organizaciji Etno mreže i Udruženja žena „Staparke“ uz podršku Ambasade Australije u Srbiji, grada Sombora, opštine Pirot i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Učesnice kolonije činile su odabrane tkalje iz Velikog Gradišta, Sombora, Odžaka, Pančeva, Inđije, Stapara, Beograda, Novog Sada, Kikinde, a drugog dana kolonije u goste su došle i tkalje iz pirotske zadruge „Damsko srce“. Kolonija je bila organizovana u prostoru Doma kulture u Staparu u kojem je bila postavljena i izložba od čak 42 stara staparska ćilima. Program kolonije bio je koncipiran na praktičnom radu u klečanoj tehnici kojom su sve učesnice izrađivale tkane komade s motivom sa staparskog ćilima. Praktični deo kolonije je obogaćen edukativnim programom s odabranim stručnim predavačima koji su učesnicama kolonije prenosili stručna znanja i praktične savete.

Članice lokalnog udruženja na čelu sa Snežanom Aperlić su u svojim domaćinstvima ugostile učesnice kolonije i pružile svu neophodnu podršku za uspešnu realizaciju kolonije. Preduzimljive „Staparke“ su pripremale obroke i za gošće organizovale razvlačenje listare, lokalnog specijaliteta i još jednog autentičnog obeležja Stapara. Učesnice iz udruženja iz Sombora i Odžaka su pomogle da se obezbede razboji za sve učesnice i nesebično su se angažovale na svim pripremnim poslovima kako bi kolonija bila uspešna.

Drugog dana tkačku koloniju u Staparu posetili su njena ekselenicija Ambasadorka Australije u Srbiji gđa. Džulija Fini u pratnji supruga, predstavnici grada Sombora i odabranih privrednika i gostiju iz Italije i Nemačke. Gosti su, pored kolonije, posetili i etno muzej u osnovnoj školi, crkvu Vavedenja presvete Bogorodice i radionicu tkanja za decu. Za goste i učesnice kolonije upriličena je i vožnja fijakerima kao upečatljiv način upoznavanja ovog jedinstvenog vo