Izložba peškira u Vršcu

Povodom svetskog dana peškira u prostoru 'Galerijane' u Vršcu organizovana je izložba tradicionalnih srpskih peškira iz asortimana Etno mreže i Udruženja žena 'Anastasija'. Publika je imala prilike da uživa u lepoti vezenih peškira na ručno tkanom platnu. Posebnu pažnju privukli su peškiri sa motivima hilandarskog veza i zlatoveza.

Jedne avgustvske noći na Ceru 1914. vodile su se žestoke borbe. Srpski junaci junački se bore. Među njima i Mileta Milutinović iz Sedlara kod Svilajnca. Geleri mu izranjavili obe noge. Saborcima ne da mu pomognu, imaju važnija „posla“. Sam, uz mnogo napora, jedva je dopuzao do kuće Tihomira Stevanovića. Ali kuća je prazna, ukućani se sklonili pred najedzom neprijateljske vojske. Milutinoviću nema ko da pomogne. Ipak, sreća mu se osmehnula. Sanduk sa devojačkom spremom Perse Spajić i spasonosni vezeni peškiri kojima Mileta previja noge… Sa tim peškirima oporavljeni Mileta nekoliko meseci kasnije prolazi albansku golgotu i učestvuje u proboju Solunskog fronta. Od spanosnosnih tekeriških peškira nije se odvajao.

Prilikom obeležavanje šest decenija Cerske bitke starina Mileta Milutinović peškir sa izvezenim imenom Perse Spajić je poklonio Muzeju „Cerska bitka“ na Tekerišu, a on se danas čuva kao vredan eksponat u šabačkom Narodnom muzeju.

To je priča na koju je podsetila Gordana Lazić Velovan, vlasnica galerije prilikom otvaranja izložbe unikatnih etno peškira.