Dodela sertifikata u Somboru

U završnici prve faze projekta za očuvanje staparskog ćilimarstva održan je sastanak u Staparu sa članicama udruženja „Staparke“. U razgovoru sa članicama udruženja, Snežanom Aperlić i Ljiljanom Boškov, kao i Stojkom Tomićem (tekstilni inženjer i predavač u osnovnoj školi u Staparu). Prikupljeni su dodatni podaci koji su potrebni kako bi se staparski ćilim nominovao kao element za nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Sa članicama udruženja su razmatrani sledeći koraci u aktivnom čuvanju staparskog ćilima i konkretne aktivnosti koje udruženje može da preduzme kako bi animiralo lokalnu zajednicu i mlade da se uključe u zaštitu i očuvanje ovog dragocenog lokalnog brenda.

U gradskoj kući u Somboru upriličen je susret s članicama udruženja „Zlatne ruke Somborke“ iz Sombora i udruženja „Lenka“ iz Odžaka čije su polaznice pohađale obuku tkanja. Polaznicama su uručena uverenja o završenoj obuci tokom koje su savladale tkanje staparske šare, a Smiljki Stajšić iz Stapara je uručeno specijalno priznanje za aktivan doprinos očuvanju staparskog ćilima kroz edukaciju žena i mladih. Svečanosti su prisustvovali čelnici gradske uprave koji su najavili spremnost da podrže sledeću fazu projekta u kojoj su planirani javni radovi i osmišljavanje dizajnirane linije proizvoda s motivom sa staparskog ćilima, kao i tkačka kolonija u Staparu tokom manifestacije Somborsko leto.

Naredna aktivnost predstavlja zajednička izložba staparskog i pirotskog ćilima i aboridžinske umetnosti u galeriji u Pirotu 5.3.kojoj je planirano da prisustvuju čelnici grada Sombora i gardskog muzeja, kao i predstavnice lokalnih udruženja iz Stapara, Sombora i Odžaka koja učestvuju u ovom projektu.

smrtovnice Osmrtnice