Odabrane najbolje minijature

Danas je u prostoru hotela Hajat u Beogradu organizovano žiriranje minijatura koje će biti nagrađene u sklopu ovogodišnje izložbe „100 žena-100 minijatura“ koju organizuje Etno mreža u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji.

Stručni žiri je bio u sledećem sastavu:

1. Leonora Vekić, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu,
2. Sofija Arsić, stručni saradnik Etno mreže,
3. Mlađen Cicović, direktor predstavništva Republike Srpske u Srbiji,
4. Saša Srećković, etnolog i muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu,
5. Zlatko Cvetković, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Žiri je imao težak zadatak da od ukupno 70 minijatura koje su autorsko delo žena iz svih krajeva Srbije i Republike Srpske odabere 5 najboljih koje će ove godine biti nagrađene. S obzirom da je ove godine pristigao manji broj minijatura u tehnikama pusta i grnčarije jednoglasno je odlučeno da se ove dve tehnike pridruže kategoriji čipke te je žiri pored nagrade za mladog autora, odlučivao o najboljim eksponatima u sledećim tradicionalnim tehnikama:

- vez/zlatovez/beli vez,
- čipka/keramika/pustovanje,
- tkanje,
- mladi autor.


U kategoriji veza najbolje ocenjeni su radovi Zorice Jovanović iz Boljevca (istočna Srbija) i Milijane Zirojević iz Nevesinja (Republika Srpska). U tehnici tkanja kao najbolja je ocenjena minijatura Sene Đurice iz Trebinja (Republika Srpska), najveći broj glasova stručnog žirija dobila je čipka Aide Ramić iz Banja Luke (Republika Srpska). Najbolji mladi autor ove godine je Milica Cvijović iz Beograda koja je izradila minijaturu u tehnici veza.

Svečana dodela nagrada će se do kraja novembra organizovati u Beogradu nakon čega će se izložba preseliti u Republiku Srpsku gde će biti otvorena za sve zainteresovane posetioce. Za sve najbolje ocenjene autorke obezbeđene su vredne novčane nagrade kroz sponzorstvo društveno odgovornih kompanija koje su prepoznale značaj ove inicijati