Tradicionalne rukotvorine kao imidž zemlje

Kolumbija, 6-16. novembar 2014.

Predsednica Upravnog odbora Etno mreže Violeta Jovanović boravi na poziv Švajcarskog instituta za zaštitu intelektualne svojine (koji sprovodi „Colipri“ projekat za zaštitu proizvoda s geografskom oznakom porekla) kao ekspert u poseti Kolumbiji gde predstavlja iskustva Srbije u očuvanju i promociji tradicije. Poseta obuhvata i zvanične sastanke s predstavnicima ministarstava i uprava koje su nadležne za zaštitu geografske oznake i imena porekla za tradicionalne rukotvorine.

Srbija i Kolumbija dele sudbinu zemalja sa malim brojem rukotvorina sa zaštićenim geografskim poreklom – naša država registrovala je samo tri (Sirogojno, pirotski ćilim i bezdanski damast), a Kolumbija zvanično 11 (uz 32 kolektivne robne marke) i još 15 je u postupku. S druge strane, zbog velikog broja turista ova južnoamerička zemlja ima daleko veću potražnju, ali i proizvodnju koja se uglavnom bazira na replikama tradicionalnih rukotvorina, dok su proizvođači nedovoljno organizovani i bore se s brojnim plagijatima. Međutim, Vlada Kolumbije je pokrenula kampanju pod nazivom „Marca Pais“ za promenu imidža zemlje na međunarodnom nivou i prepoznala rukotvorine kao veliku šansu za rebrendiranje zemlje, koje sada čine ključni element u privrednoj i turističkoj promociji. Zbog toga se sistemski radi na edukaciji proizvođača i pomoći da registruju i zaštite rukotvorine.

- Imamo Etno mrežu kao nacionalnu organizaciju koja je sačuvala brojne tradicionalne tehnike, ali nemamo podršku države i trebalo bi da u ovom segmentu razmenjujemo iskustva sa Kolumbijom jer bi to bilo obostrano korisno. Srbija ima veliki potencijal za izradu tradicionalnih rukotvorina, međutim bez jačanja svesti o njihovom značaju, podrške države i razvoja turizma ne možemo da očekujemo veću proizvodnju i više proizvoda koji će imati zaštitu imena porekla i koja bi značila dodatnu vrednost proizvoda i podigla prihod pre svega za nerazvijene krajeve u kojima ti proizvodi nastaju. Zanati se gube, prelazi se na hobi