„Put do dobrog proizvoda“ u Somboru

U velikoj sali Gradske kuće u Somboru, održan je jednodnevni seminar u sklopu projekta „Očuvanje motiva i revitalizacija staparskog ćilima“ koji realizuje grad Sombor u saradnji sa Etno mrežom uz podršku Ambasade Australije u Srbiji i Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED). Seminaru su prisustvovali zainteresovani individualni proizvođači rukotvorina iz Sombora i okoline kao i predstavnici Etno mreže, Gradskog muzeja, zadruge „Damsko srce“ iz Pirota i grada Sombora. Uvodnu reč je imala Iva Radić, menadžer Etno mreže koja je predstavila dnevni red seminara i prisutne predavače.

Tokom uvodnog predavanja, Sofija Arsić, stručni saradnik Etno mreže, govorila je o načinima izrade dobrog i kvalitetnog proizvoda te o mogućnostima plasmana proizvedenih ćilima na tržištu. Učesnicima seminara su prezentovani neki od proizvoda Etno mreže kao što su tradicionalni srpski peškir, dvopređne čarape, pustovani podmetači i dr.

Ljubica Bačić, je ispred Gradskog muzeja Sombora je predstavila istorijske činjenice vezane za ćilimarstvo u Somboru i Staparu i istakla važnost spoja tradicionalnog i modernog u proizvodnji ćilima, a navela je i značaj uloge muzeja i etnologa u očuvanju i unapređenju ideja i motiva koji se javlјaju na ćilimima. Ćilimarstvo na našim prostorima datira još s početka XVI veka kada su ga u naše krajeve doneli Turci. Ćilim je bio statusni simbol i nijedna devojka nije mogla da se uda dok ne nauči da tka, i ćilim koji je sama izradila ponese u miraz. Danas u gradskom muzeju Sombora postoji 149 ćilima od kojih najstariji datiraju s početka XX veka.

U drugom delu seminara, Slavica Ćirić, predsednica zadruge za izradu ćilima „Damsko srce“ iz Pirota, upoznala je prisutne sa dosadašnjim iskustvima i primerima dobre prakse sa kojima se susrelo udruženje čiji je predsednik. Takođe, govorila je i o prepoznatlјivosti pirotskog ćilima i o potrebi da se buduća proizvodnja učini efikasnom i lakom te da za krajnji cilј ima zadovolјstvo i kupca i proizvođača.