Seminar u Sremskoj Mitrovici

U utorak 7. oktobra 2014. godine u prostorijama Gradske kuće u Sremskoj Mitrovici održan je jednodnevni seminar namenjen ženama-proizvođačima rukotvorina koje su uključene u projekat „Podsticaj proizvodnji rukotvorina“ koji realizuje Etno mreža u saradnji sa gradskom upravom Sremske Mitrovice.

Uvodnim govorom i rečima dobrodošlice prisutne je pozdravila Marija Vuruna, član gradskog veća i ukratko predstavila dnevni red seminara. Sofija Arsić, stručni saradnik Etno mreže održala je predavanje pod nazivom „Put do dobrog proizvoda“. U sklopu ovog predavanja Sofija je prisutne upoznala sa dosadašnjim radom Etno mreže i ukazala na značaj podrške lokalne samouprave proizvođačima rukotvorina. Arsićeva je ženama predstavila mogućnosti koje im se pružaju kod otvaranja samostalnih zanatskih radnji i šta predstavlja uredba o starim i umetničkim zanatima. Zatim je prezentovala rukotvorine Etno mreže koje su bile izložene i istakla da proizvodi urađeni u tehnikama starih zanata u današnje vreme pre svega moraju imati upotrebnu vrednost. Na kraju svog predavanja Arsićeva je zaključila da u Sremskoj Mitrovici postoji iznavredan potencijal za razvoj eskluzivnog turizma.

Vladimir Perić, etnolog gradskog muzeja je kroz primere dobre prakse predstavio najbolje primere spoja tradicionalnog a modernog i kako na najbolji način sačuvati autentičnost, a prilagoditi se zahtevima modernog tržišta. Perić je rekao da u turističkoj ponudi grada moraju biti zastupljeni proizvodi sa znakom otvorene šake jer iz vlasitog iskustva zna da turisti jako cene proizvode sa ovim obeležjem. Izlaganje je završio zaključkom da su u Sremskoj Mitrovici svesni činjenice da proizvod mora biti visokog kvaliteta da bi moga biti plasiran na tržište.

Dušanka Stanković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica je prezentovala rukotvorine u tehnikama zlatoveza i tkanja koje se nalaze u fundusu ove ustanove. Ona je ispričala da kolekcije koje poseduje muzej pripadaju različitim etničkim grupama i da su se motivi