Na putu revitalizacije staparskog ćilima

U četvrtak 18. septembra u zgradi gradske uprave grada Sombora održan je informativni sastanak u sklopu projekta revitalizacije staparskog ćilima koji sprovodi Etno mreža u saradnji sa gradskom upravom uz pokroviteljstvo ambasadorke Australije Džulije Fini i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj - NALED.

Sastanku su prisustvovali Sofija Arsić - stručni saradnik Etno mreže, Iva Radić – menadžer kancelarije, Siniša Todorović - član gradskog veća zadužen za oblast privrede i finansija, Jovana Grujić - kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj i predstavnici lokalnih udruženja i zadruga starih i umetničkih zanata. Sastanak je otvorio g. Todorović istakavši da ovaj projekat treba da postane kulturno ogledalo grada Sombora i da će lokalna samouprava pružiti svu neophodnu podršku kako bi staparski ćilim i proizvođači rukotvorina dobili zasluženo mesto na tržištu. Sofija Arsić prisutnima je predstavila dosadašnji rad i rezultate Etno mreže i predstavila ciljeve i dalje korake u realizaciji projekta „Revitalizacija staparskog ćilima“.

Nakon predstavljanja rada i kapaciteta lokalnih udruženja i zadruga zaključeno je da u Somboru postoji dobra podloga i veliko interesovanje za edukaciju i očuvanje lokalnog brenda kao što je staparski ćilim. Prisutni su predložili da se razmotri i konkurs za zaštitni znak grada Sombora koji treba da nosi autentičan motiv poput staparske ruže. Veliki broj registrovanih proizvođača rukotvorina u Somboru poseduje znak „Otvorene šake“ što je dobar preduslov za dalju realizaciju ovog projekta. Većina lokalnih proizvođača uživa podršku grada i učestvuje na prodajnim sajmovima na lokalu i zemljama u okruženju.

„Danas u Staparu gotovo da ne postoji interesovanje za edukaciju i izradu staparskog ćilima, razboji postoje i uglavnom nisu u upotrebi, lokalno udruženje bavi se izradom pletenih i vezenih rukotvorina ili izradom tradicionalne hrane. Primerke staparskog ćilima možete naći na pijaci po veoma niskim cenama a dve bake koje umeju da tkaju ove ćili