Ambasadorka Australije u poseti Pirotu

У напору да се традиција и култура ставе у функцију локалног развоја, у петак 18. јула 2014. организована је посета општини Пирот којој су поред Етно мреже присуствовали представници НАЛЕД-а, амбасаде Аустралије и амбасаде Аустрије.

У наставку раније посете Сомбору, амбасадорка Аустралије Џулија Фини састала се с председником општине Пирот мр. Владаном Васићем. У уводном делу састанка г. Васић је делегацији из Београда представио потенцијале општине Пирот са посебним освртом на брендове који су карактеристични за ову општину као што су пиротски ћилим, пеглана кобасица и пиротски качкаваљ. С обзиром на искуства општине Пирот у унапређењу и промоцији традиционалних брендова с нагласком на очувању ћилимарства, договорено је да се успостави сарадња с градом Сомбором како би се добра пракса применила у ревитализацији стапарског ћилима и омогућила заједничка промоција ових регионалних брендова као елемената државног протокола.

Након посете општинској управи делегација се на челу са амбасадорком упутила у Слободну зону Пирот где су чланови руководства представили развој и резултате пословања уз визију даљег развоја зоне и конкретан разговор о могућој сарадњи.

Затим се делегација упутила у посету локалној занатској задрузи „Дамско срце“ која се посвећено бави израдом пиротског ћилима. Ова задруга је у сарадњи са СО Пирот 2002. године заштитила географску ознаку порекла пиротског ћилима са његових 95 шара. Директорка задруге Славица Ћирић представила је развојни пут задруге као и процес израде ћилима и истакла да свака шара пиротског ћилима има своју вековну причу и симбол.

За крај ове посете амбасадорка је с члановима породице посетила музеј Понишавља где су у кући надалеко чувеног Малог Ристе предствљени аутентични комади грнчарије, пиротског ћилима и обичаја везаних за овај регион.

У завршници посете, договорен је наредни сусрет у септембру с циљем потписивања протокола о сарадњи између Пирота и Сомбора и промоције аутентичних локалних брендова на националн