Kultura živi u rukotvorinama

25.-28.septembar Helsinki

Evropski savez za tradicionalno nasleđe, koji deluje od 1972. godine, okuplja strukovne organizacije iz devet zemalja članica EU i Norveške. Na godišnjoj skupštini, održanoj u Helsinkiju 25. septembra 2013. godine, Savez je u svoje članstvo primio Etno mrežu, strukovnu organizaciju iz Srbije, kao svog jedanaestog člana. Skupština je održana u Helsinkiju jer Finska u periodu 2012.-2015. predsedava Savezom i obeležava stogodišnjicu delovanja nacionalnog udruženja Taito.

Nakon sednice skupštine održan je jednodnevni seminar u mestu Jyväskylä gde se govorilo o održivom razvoju, tradiciji Ugro-finskih naroda i pozitivnom delovanju rada rukom na razvoj moždanih funkcija. Drugog dana organizovana je poseta najuspešnijim udruženjima koja deluju u tom regionu, kao i posete umetničkim galerijama i spomenicima kulture, što je bila prilika za druženje i razmenu među učesnicima seminara.

Stručna komisija Saveza je uvidom u delovanje Etno mreže i posetom Srbiji 2012. potvrdila značaj delovanja, doslednost i reprezentativnost Etno mreže kao osnovni kriterijum za članstvo, čime je Srbija zvanično prihvaćena od udruženja iz Švedske, Finske, Norveške, Estonije, Danske, Slovačke, Mađarske, Austrije, Letonije i Poljske, kao ravnopravan učesnik u očuvanju tradicionalnih znanja evropskih naroda.

Prijemom u članstvo Saveza, Etno mreža je postala deo porodice evropskih udruženja koja već ceo vek posvećeno i u kontinuitetu brinu u svojoj tradiciji. Svojim aktivnostima od 2005.godine Etno mreža je dala značajan doprinos očuvanju starih zaboravljenih tehnika – zlatovez, necanje, klečana tehnika u tkanju, valjanje vune, kao i stvaranju izvora prihoda za žene i mlade u ruralnim područjima.

Članstvo u Savezu podrazumeva snažnu podršku resornih institucija sa ciljem jačanja kapaciteta i širenja delovanja nacionalnih asocijacija. U slučaju Srbije, prvi korak je osiguranje kontinuiteta rada i održivosti Etno mreže kao nacionalne institucije k