Saradnja sa Etnografskim muzejem

У Етнографском музеју у Београду са почетком у 11:00 часова одржана је свечана додела награда ауторима минијатура чије су рукотворине оцењене као најбоље у оквиру жириране изложбе „Сто жена сто минијатура“ за 2012.годину. Партнери изложбе су Етнографски музеј, Факултет примењених уметности, НАЛЕД и Привредна Банка Београд.

Уметнички савет Етно мреже извршио је селекцију експоната из целе Србије, а стручни жири је одабрао најбоље радове за награде у традиционалним техникама (вез, ткање, пустовање, керамика и хеклање/нецање) док специјалну награду добија и најуспешнија млада ауторка.

Награђене ауторке су:

Лидија Јањић, Неготин, керамика
Огла Живадиновић, Бољевац, вез
Тања Пејић, Бела Паланка, пустовање
Зора Митић, Ниш, ткање
Биљана Живковић, Бела Паланка, хеклање/нецање
Светлана Шовљански, Инђија, млада ауторка

Изложба „Сто жена - сто минијатура“ се организује трећу годину за редом и има за циљ да мотивише произвођаче рукотворина, претежно жене и младе, да се усавршавају и развијају вештине у традиционалним техникама, а да за то добију адекватну награду, као и признање јавности и стручне комисије.

Овом приликом потписан је и Споразум о сарадњи између Етнографског музеја и Етно мреже који ће значајно допринети даљем очувању традиционалног наслеђа Србије кроз активно преношење знања на чланице Етно мреже у сарадњи с етнолозима и кустосима. Вилма Нишкановић, директорка Етнографског музеја је истакла спремност музеја да активно преноси знање и пружа стручну подршку произвођачима и наступа координирано с Етно мрежом ка донаторима, институцијама и медијима у циљу очувања и промоције традиције Србије.

smrtovnice Osmrtnice