Mobilni edukativni centar i etno galerija

Београд, 28. јун – Етно мрежа је данас представила мобилни едукативни центар, опремљен у оквиру пројекта “Запошљавање у руралним подручјима”, који финансира Делегација Европске уније у Републици Србији. У простору у самом центру Београда, улици Бранковој број 10, налазе се разбоји и сетови за пустовање вуне, а овде ће се одржавати и курсеви веза. Такође, едукатори Етно мреже ће на терену широм Србије, обучавати жене из удружења чланица, како би усавршиле израду традиционалних рукотворина у техникама старих заната, али и стекле нова знања о пласману производа на тржиште.

Овом приликом представљена је и Етно галерија у којој су изложени радови чланица Етно мреже. Ова стална поставка такође је један од резултата у оквиру пројекта “Запошљавање у руралним подручјима”, а представљаће идеалну прилику за домаће и стране туристе, али и за све поштоваоце традиције, да уживају у аутентичним српским рукотворинама, у центру нашег главног града. Традиционални српски пешкир, кошуље, ткане простирке, обележивачи за књиге, само су неки од изложених производа.

Пројекат који финансира Делегација Европске Уније у Републици Србији, а реализује Етно мрежа, у сарадњи са партнерима – општинама Неготин, Кладово, Велико Градиште, Голубац и Зајечар, Факултетом примењених уметности из Београда и Националном алијансом за локални економски развој - НАЛЕД, ушао је у другу годину, а до сада је одржана обука у областима дизајна и паковања за произвођаче на терену, урађена је бенчмаркинг анализа и бизнис план за наставак активности. Званични сајт Етно мреже је редизајниран и употпуњен новим садржајима, одржана је жирирана изложба минијатура и конкурс за најбоље радове ученика основних школа на тему традиције. Групе произвођача рукотворина у партнерским општинама добиле су опрему која ће им омогућити да унапреде свој рад и наставе са производњом рукотворина, чиме ће допринети очувању традиције и економском оснаживању жена у источној Србији.

smrto