Najbolji suvenir istočne Srbije

Predstavnice pet grupa proizvođača rukotovorina iz Istočne Srbije (Negotin, Golubac, Kučevo, Kladovo i Veliko Gradište) su prisustvovale regionalnom takmičenju za najbolji suvenir Etno mreže, koje je održano na uskršnji ponedeljak, 9. aprila 2007. u Velikom Gradištu. Takmičenje je organizovano uz svesrdnu podršku Snežane Jovanović i Asocijacije za razvoj Velikog Gradišta, a imalo je i promotivnu ulogu u pripremi za svečano otvaranje radionice i centra za rukotvorine koji je upravo opremljen u okviru rekonstruisanog tavana Asocijacije.

Takmičenje je zvanično počelo u osunčano jutro, oko deset sati prepodne i nastavilo se do kasnih popodnevnih časova. Grupe koje su učestvovale su izložile najautentičnije suvenire i uredile svoj izložbeni prostor na vrlo prefinjen naćin predstavljajući tako pravu lepotu tradicionalnih rukotovorina Srbije što nažalost ne viđamo na učestalim, nedovoljno osmišljenim etno vašarima širom Srbije. Žiri sastavljen od izuzetnih stručnjaka u oblasti etno umetnosti je odabrao tri najautentičnija suvenira, pri čemu je prva nagrada zasluženo dodeljena Negotinkama, druga nagrada je dodeljena gradištanskim tkaljama, dok je keramčka radionica iz Kladova dobila treću nagradu.

Takmičenje je privedeno kraju u toploj i pozitivnoj atmosferi, grupe su razmenjivale iskustva stečena u radu, kontakte i iskrene osmehe podstaknute delom i izvrsnim domaćim vinom iz timočkog kraja, ali i nezaboravnim zvucima moderne etno vlaške muzike sa prizvukom džeza, u živom izvodjenju nadaleko čuvenog slikara, muzičara i književnika iz Negotina, za bliske prijatelje, Džoa.

smrtovnice Osmrtnice