Poseta diplomata IV tkačkoj koloniji na Staroj planini

Na poziv ambasadorke Kanade kao pokrovitelja ovogodišnje kolonije, diplomate iz ambasada SAD, Australije, Indije, Belgije, Brazila, Švajcarske, Švedske, Bugarske, Norveške i EU, uz rukovodstvo gradova Pirota, Sombora i Novog Pazara, i učešće poverenice za zaštitu jednakosti, posetili su IV međunarodnu tkačku koloniju koju je u Dojkincima na Staroj planini organizovala Etno mreža, u partnerstvu sa Pirotom i Somborom, NALED-om, ambasadom SAD i lokalnom zanatskom zadrugom "Damsko srce".

Prvog dana kolonije, diplomate su posetile tvrđavu Momčilov grad obnovljenu u prekograničnoj saradnji sa Bugarskom uz podršku Evropske unije, i etno kompleks Nišavska dolina koja gostima nudi autentičan ambijent i gastronomiju jugoistočne Srbije. Drugog dana posete, diplomate su se zaputile na Staru planinu i u centru sela Dojkinci njihov domaćin bio je Golub Ćirković, nekadašnji inženjer Tigra u penziji, a od nedavno vlasnik kafane koja uz gastronomiju kraja nudi lokalno pivo spravljeno po češkoj tehnologiji. Diplomate su obišle dom kulture koji je obnovljen na inicijativu meštana i uz pomoć studenata arhitekture iz Beograda – nekada trošni dom pretvoren je u „seosku dnevnu sobu“ tako što su zidovi ukrašeni tematskim panelima, a pod šarama pirotskog ćilima. Tokom svečanog programa kolonije, diplomate su deci dodelile priznanja za najbolje likovne radove s motivima sa ćilima i upoznali znamenitosti i lepote Stare planine kroz vožnju džipovima rezervatom prirode i posetu vodopadu Tupavica, uz nezaobilazni ručak i staroplaninske specijalitete na Vrelu.

Tokom svečanog programa kolonije, ambasadorka Kanade Kati Čaba izjavila je da rukotvorine čine sastavni deo kulturne i turističke ponude, donose prihod ženama u unutrašnjosti i pomažu njihovoj društveno-ekonomskoj afirmaciji. „Kao pokrovitelj ovogodišnje kolonije u Dojkincima animirala sam kolege diplomate da podržimo delovanje Etno mreže kroz učešće u koloniji i kupovinu ćilima i rukotvorina žena na selu i pomoć da se prelep pirotski ćilim kao kulturno blago, sačuva“

Tkačke kolonije koje je uz podršku nekadašnje ambasadorke Australije Džulije Fini i diplomatske zajednice ustanovila Etno mreža, izrasle su u jedinstven format za očuvanje i promociju tradicionalnog ćilimarstva, kao i turističke ponude gradova Pirota i Sombora jačajući njihov imidž i prepoznatljivost u javnosti i među donosiocima odluka.